en-enkel-till-lusaka

en-enkel-till-lusaka

Kräftskiva

Vardag i LusakaPosted by Veronica Sat, August 28, 2010 10:04:13

Förra året snyltade vi ju på alla andra som bjöd på traditionellt kräftparty, så i år var det vår tur att arrangera festen. Det är spännande att ordna ett kräftparty i Zambia. Frågor som man måste ställa sig är; finns en Västerbotten långt ner i någons frys, är julsnapsen fortfarande brukbar eller ska vi gå på vodkan direkt och till slut kommer kräftorna att levereras "now-now" or "any time from now". Kräftmannen, Viktor, kontaktades en vecka innan och 18 kg kräftor beställdes från Karibasjön. Eftersom denna fest arrangerades i samarbete med Sverkén-familjen och vi emellanåt hade lite svårt med delegering av arbetsuppgifter (på svenskt manér bestämde alla) så höll vi få levererat 33 kg kräftor. Tack-och-lov avstyrde Karin detta. På fredagmorgonen levererade Viktor 18 kg hem till oss. Peter å Kenneth hade redan tappat upp ljummet vatten i badkaret för den sista tvagningen innan varmare breddgrader väntade i kastrullerna. Sverkénarna anlände och koket kunde börja. Kocken Teodor med souchefen Peter hade ingående diskussioner och förberedelser. Medan kockarna diskuterade smuttade de båda fruarna på sydafrikanskt vin och undrade om det skulle bli något kräftkok eller om vi skulle äta imaginära kräftor. Barnen underhöll kräftorna med gos och sång under tiden. De ingående diskussionerna skulle visa sig ge ett utsökt resultat. Kräftorna var för övrigt gigantiska och såg närmare ut som humrar. Jag vill inte veta vad dessa kräftor har fått i sig i Karibasjön... Nedan några bilder!

Sista smörjelsen....

Alva, djurvännen, gosar lite med kräftorna.

Jag vet inte om bilden riktigt visar hur stora kräftorna var, men detta är min hand.

Förstekocken Teodor kokar kräftor efter näst intill hemligt recept.

Delikatesserna tillreds.

På lördagen var festen .... och jag tror att alla var nödja...de åts kräftor...och sjöngs...och...dracks.... detta är inte sista gången vi har en kräftskiva.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by F Eriksson Mon, August 30, 2010 23:07:29

Snacka om jumbokräftor, våra hette jumbo men liknar mera räkor i jämförelse. om de kom från lake kariba har jag en liten aning om vad de kan ha ätit, badat där och sett vad som finns i vattnet, även solat och sovit på stranden trotts krokodilvarning.

Posted by Martina KH Mon, August 30, 2010 15:29:03

Ja, ni verkar inte ha tråkigt i Lusaka. Ni lever mer svenskt än vad vi gör som inte har ätit kräftor iår. Kram Martina