en-enkel-till-lusaka

en-enkel-till-lusaka

Jag längtar till värmen i Sverige...

Vardag i LusakaPosted by Veronica Sat, June 19, 2010 16:00:49

Det är höst i Zambia. Vissa lövträd har tappat sina blad, men bambun och palmerna rasslar fortfrande i vinden. Det börjar bli torrt. Vi har inte haft regn på tre månader snart. OCH det börjar bli kallt. Häromdagen hade vi 14-15 grader på dagen och ingen sol. Afrikasjälar är inte vana vid det. Inte jag heller....

På morgonen slängde jag på mig en klänning. Ville vara snygg för jag skulle på "Cabinet meeting" med bla hälsoministern. Barbent ska man ju vara...jag är ju i varma Afrika. I sista stunden innan bilen kom rafsar jag till mig en en lättare cardigan... i fall att. Redan i bilen på väg till Protea Safari lodge utanför Lusaka börjar jag ana att klädsen kanske var väl optimistiskt. Under mötet försökte jag göra diskreta rörelser för att hålla mig varm. Irländska ambassadören kommer fram för att hälsa. Jag tror hjärnan har frusit till is... jag insisterar enträget att vi inte möts tidigare när han påstår annat. Det gör väl inget om vi har träffats eller inte, varför lägger jag inte ner snacket och agerar mer diplomat. Kompenserar övertrampet genom att på kaffestunden ha ett förtoligt samtal kring zambiska regeringens tillkortakommanden. Fortfarande måste han tro att jag är knäpp, då all min kraft går åt att försöka hålla käken stilla och inte hacka tänder.

När jag kommer hem har Kenneth på något telepatiskt vis förstått situationen och serverar spenatsoppa. Varmt och gott! Jag klär snabbt om till fleecetröja, varma byxor och tofflor och lägger mig under en filt framför TV:n. Där ligger jag och har det skönt några timmar. Är bjuden på middag till Karin och Thedor. Kul! Men funderar en kort sekund om jag verkligen vill byta värmen under filten mot värmande vänner... jag måste ju gå ut till bilen och ta mig till dem. Åker dit och har en fantastisk härlig kväll!

Idag är vädret varmare... solen skiner och det är strax under 20 grader...så jag behöver nog inte undersöka hur jag ska få fyr i öppna spisen (den enda riktiga värmekällan då afrikanska hus inte har element).