en-enkel-till-lusaka

en-enkel-till-lusaka

På besök i Livingstone

Spännande utflykterPosted by Veronica Sun, March 07, 2010 19:25:11

Ja, det var ett tag sedan vi skrev på bloggen. Min man vägrar...kan det vara skrivkramp eller är det bara vanlig lathet? Jag får väl ta tag i det då...

För tre veckor sedan fick vi för oss att livet i Lusaka kändes alldeles för tråkigt... vi måste ut på nya äventyr. Poolpartyn, luncher i goda vänners lag och vinprovningar var alldelses för boooring. Äventyrsnerven gjorde sig påmind och vi packade bilen och körde de 50 milen till Livingstone. Det är alltid spännande att åka utanför Lusaka, plötsligt så får man se lite mer av den "vanlige" zambierns liv. Men det känns fortfarnade som att man betraktar livet som pågår utanför när man sitter i det fyrhjulsdrivna ekipaget. Lukterna och värmen når liksom inte in i bilen, där stereon vrålar ut "Maaamma Miiia".

I alla fall så nådde vi Livingstone efter 6 timmars färd och checkade in på Fallsway Lodge. Vi började med att undersöka poolens kapacitet...den var helt OK.

Barnen ville se Viktoriafallen så vi bestämde oss för att ta det redan första eftermiddagen. Det blev en succé, så vi var tvungna att åka till fallen sista dagen också. Fallen är helt "amazing". Det är ca. 1 km brett och när vi var där fanns det ganska mycket vatten i fallen (det finns mest vatten efter regnperiod i April). Vid fallen bildas det ett mikroklimat som gör att vegitationen påminner mycket om regnskog. Det regnar alltid där så det gäller att ha med sig regnkläder. Vi blev plaskvåta....men kul var det!

Vi upptäckte också Livingstones kulinariska sida. Vi åt middag vid zambezi-floden på David Livingstone lodgen. Fantastiskt hotell. Tyvärr kunde maten ha varit lite bättre, men man kan inte få allt solnedgång, tjusig miljö och gott vin njöt vi av. En eftermiddag intog vi afternoon tea på Royal Livingstone hotell. Ett mycket tjusigt och kolonialt hotell. Lite väl kolonialt för min smak, men allt som serverades var gudomligt. Alva åt så många creme caramel, tårtor och kakor att jag trodde att hon skulle behöva en toalett i närheten, men det gick finfint. Jag antar att det kanske hade något att göra med att barnen jagade babianerna i parken efteråt, så allt sjönk ned bra.

Ovan är David Livingstone och nedan det fantastiska tårtbordet på Royal Livingstone...

Äventyret skulle inte vara fullbordat om vi inte hälsade på några djur, så vi tog oss till ett ställe där man för dyra pengar fick rida elefant eller klappa lejon alt. geparder. Efter att vi förstått att det enda familjen kunde göra tillsammans var att rida elefant så blev det så. Jag var kanske lite besviken eftersom jag hade sett fram mot att klappa geparder, men jag fick klappa ett lejon (dock utanför stängslet) som kompensation.

Efter tre dagar och massa intryck tog vi oss tillbaka till Lusaka. Det är ju underbart med äventyr, men också skönt att vara hemma. Poolpartyn och vinprovningar väntar...