en-enkel-till-lusaka

en-enkel-till-lusaka

Zimbawe över påsk

Spännande utflykterPosted by Veronica Sun, May 22, 2011 11:27:27

Över påsk följde vi med familjen Stead till Zimbawe. Brett är född och uppvuxen där medan Clare är en riktig brittisk brutta. Det var en lång resa med bil. Efter ett snabbt uppehåll för lunch hos Bretts mamma Cherrie i Harare (efter 8 timmar) så fortsatte resan till Eastern Highlands och den lilla orten Troutbeck som vi anlände efter ytterligare 4 timmar. Underbart ställe som påminner om Skottland säger de som har varit där. Inte kanske den normala bilden av Afrika, med savann och akaciaträd.

Morgon i Troutbeck. Troutbeck ligger 2 300 meter över havet så det är inte ovanligt att molnen kommer in.

Här njuter vi utsikten över suicide walk, skulle jag kunna ha skrivit men sanningen är att detta kort nästan gjorde slut på vårt förhållande. Peter var inte alls speciellt förtjust i att stå vid kanten och ta kortet.

Britterna firar påsk på påskdagen. Då äts lamm och påskägg målas för att sedan rullas över ett stup (såsom stenen på Jesu grav rullades bort när han uppstod). Här är våra ägg Hampus ägg första från vänster, Peters tredjen, Alvas fjärden och mitt det första från höger. Å så kommer stup-rullningen...

En annan tradition var att bygga sin egen båt och sedan tävla med de andra om att först komma till stranden. Mycket möda lades på detta....

Och vinnaren blev.....

Cherrie som hade lagt ned några minuter på denna båt...medan vi andra hade jobbat i timmar!

Här är alla barnen på bus (William längst fram, Oliver, Hampus, Alva och Sophie i bakgrunden)

En rolig sak var också forsränning i 15 gradigt vatten för såväl barn som vuxna som vi genomförde i uppblåsta innerslangar till bilar. Här ser ni var de vuxna startade sina färder (mitt i det vita skummet)

Här en bild från samma flod samt en utsikt från bilen.

Ny familjemedlem

Vardag i LusakaPosted by Veronica Sun, May 01, 2011 11:25:30

Vi kunde inte stå emot så nu har familjen "kattallergi och rädd-för-katter" blivit med katt. Ja, fråga inte hur vi resonerade, för det gjorde vi inte, men vi har världens sötaste och busigaste kattunge hos oss. Peter har till stora delar kommit över sin respekt för katter, jag är fortfarande allergisk och barnen är fortfarande lite distansierade eftersom den busige lillen gärna vill leka med dem, vilket på kattspråk är att man markerar att man biter och klöser. Alva å Hampus är inte like förtjusta. Här kommer lite bilder på underverket.

På favoritstället i köket.

Var gömmer sig katten...jo i Boungavillen.

80-talsfesten

Vardag i LusakaPosted by Veronica Tue, April 05, 2011 22:17:26

Många har frågat efter bilderna från 80-tals festen, men vi har legat på dem ett tag för att beundrarskarorna ska få tid att lugna ner sig. Vi tar inget ansvar för konsekvenserna när vi nu publicerar bilderna... Festen var välbesökt bland gästerna fanns Don Johnson, Madonna, Lilli&Sussie i en person och för att inte tala om Per Gessle och Dee Snider.

Lillie&Sussie som har raggat upp några balla killar från Rågsved.

De ser ju fortfaranda nyktra ut....vad gör de på festen...de var ordentliga killar.....på 80-talet.

På dansgolvet hittade vi några Madonna look alike..... var de så här man såg ut på ungdomsgården?

Glad discjokey med snygg frilla.

"Nä va fan jag bara älskar Boy George....Alphaville stinker" .... eller pratar de om budgetstöd versus programstöd? Den som har rätt svar vinner en av de frysta pajerna som är kvar från festen.

Till slut... tack du 80-tal vi älskar dig!

Peter har blivit riktig afrikan

Vardag i LusakaPosted by Veronica Mon, February 07, 2011 19:52:44
Idag blev Peter en riktig afrikan. Han fick ta ut sin första "putsi fly" ur benet. Det lilla krypet hade gjort sig hemmastadd i Peters vad och bott där i cirka 5 dagar tills Peter idag ansåg att nu fick det vara nog och åkte till vår läkare för uttryckning. Allt gick enligt utsagor från offret väl och den lilla larven kom ut levande och slingrade sig glatt innan den insåg att den såg döden i vitöga. För de som inte känner till den afrikanska vardagen under regnperioden så kan jag berätta att det är ett eldorado för småkryp-kackerlackor, myror och putsi flies har glada dagar. Och vi kämpar tappert, men det är väldigt sällan vi vinner kampen. Vad gäller putsi flies så lägger de ägg i våra kläder som hänger på tork och om man inte stryker ALLA kläder noga alt. torktumlar dem så kan en larv bygga bo på någon utvald kroppsdel. Från Peter hälsas att han är vid god vigör och att det inte var så farligt som det låter. "Ungefär som att trycka ut en finne". Så nästa gång får jag leka doktor...

Semester på Zanzibar

Spännande utflykterPosted by Veronica Sun, February 06, 2011 14:36:12

Man måste erkänna att vi inte har varit de bästa på att uppdatera bloggen. Vanligtvis brukar jag lova bättring, men eftersom jag numer börjar få god självinsikt så gör jag inte det, utan berättar istället hur vi hade det på Zanzibar.

Efter den första julen i Lusaka (kanske kommer ett inlägg om denna på bloggen om ett halvår :) så såg vi fram emot 9 dagars semester på Zanzibar. Det är något exotiskt och mystiskt över Zanzibar. För mig var det nog en dröm som uppfylldes.

Vi flög hela vägen och detta var vår första bild av Zanzibar från flyget. Extremt skogsbeklätt/palmbeklätt tyckte vi förvånat.

Första anhalt var Fumba på sydvästra sidan av ön. Det var en trevlig lodge, men riktigt zanzibariskt var det inte.... dvs vi saknade de långa snövita sandstränderna...men stället hade mycket annat att erbjuda. Trevlig lodge, bra snorkling med fantastiska korallrev, bra pool och en relaxad stämning.

Det här är utsikten från vårt hus...och sandstranden var faktiskt "vår". Jag kan säga att det är fantastiskt att äta middag nere på stranden, med god mat och ett, två, tre ....glas vin och med flygande eldflugor runt omkring. Mat är ju viktigt tycker vi så då ger vi lite smakprov från det kulinariska bordet....

Gott va......

Å den lilla hummern.....

För att maten skulle kunna rassla sig ner genom kroppen var vi tvungna att göra några slags fysiska aktiviteter. Barnen var mycket förtjusta i poolen. Och hela familjen tyckte det var väldigt kul att snorkla.

Förväntansfulla /eftertänksamma på väg till sin första snorkling och sin första erfarenhet av våtdräkt.....hur i helv...te får man på sig en våtdräkt själv????????

Och här har vi "Mannen som talar med fiskarna".

Nästan hela Zanzibar påverkas rejält av tidvattnet, vilket är ganska spännande tyckte vi och tog en promenad för att se vad djurlivet har att erbjuda...många sjöstjärnor, krabbor, sjögurkor (eftersom detta är en familjesite berättar jag inte vad dessa ser ut som) och havsborrar.

Från lodgen gjordes en utflykt för att simma med delfinerna i Kizimkazi. Tyvärr togs inga bilder från just det eftersom hela familjen var totalt fokuserad på att hoppa ur båten precis när vi kom i närheten av delfinerna. Det var ett race att hinna ifatt dem. Det var en väldigt häftig upplevelse att ha delfiner i närheten. Vet inte om det är sant, men Alva hävdar att hon klappade en. Efter utflykten stoppade vi vid en underbar strand för ett dopp.

På vägen hem stannade vi i Jozani National Park för att se aporna som endast finns på Zanzibar , nämligen Red Colobus Monkeys. Här studerar vi aporna noggrant...

Efter fem dagar på Fumba begav vi oss till nordöstra sidan av ön till Matembwe Lodge och då hamnade vi i paradiset. Jag tror att de bilder som följer säger mer än tusen ord....

Vad kan man göra i paradiset?

Man kan ta en seglingstur med lokala båtar. Fantastisk seglingsförmåga enligt medhavd seglingsexpert. Eller ett dopp i havet....

eller i poolen.....

Relaxade....

Å jag hittade en snygging som tog hand om barnen...

Spelade schack...

Alva hjälpte till med underhållningen på lodgen.

Men alla resor tar ju slut och även denna resa...men det är nog inte helt otroligt att vi kommer tillbaka till Zanzibar en annan gång.

Alva och Hampus fyller 7 år

FödelsedagarPosted by Veronica Sun, October 31, 2010 20:36:55

Igår fyllde de små sju stora år.... och det firades med mormors pannkakor och tårta och födelsedagssång...och bad i poolen ...med moster Tina, Emmie, mormor och Christer. Här kommer några bilder från den stora dagen.

Vi är på presentjakt i hela huset....och i badrummet fanns det också några.

Fina cyklar från farmor, farfar och fabror Jan.

Barnen hade sett fram mot mormors pannkakor vilket också serverades till frukost.

Jordgubbstårta och sång vid poolen.....

Mums....... jordgubbstårta är bäst!!!!

På utflykt till grannlandet Malawi

Spännande utflykterPosted by Veronica Sun, October 10, 2010 20:56:54

Vi hade hört mycket om Malawisjön från andra här nere och alla hade något slags drömskt i blicken när de pratade om sin semester vid sjön. Så vi ville också prova på. Vi tog ledigt en vecka från jobb och skola och åkte iväg. Det tar ca. 12 timmar att köra (ca. 7 timmar till gränsen från Lusaka) så vi bestämde att ta en övernattning i Llilongwe (huvudstad i Malawi) på vägen dit och en i Chipata (stad i Zambia) på vägen tillbaka för att barn och vuxna inte skulle få tuppjuck. Det är alltid kul att komma utanför Lusaka och se lite av det riktiga Zambia och zambierna. När vi efter 1 1/2 dag kom fram till destinationen trodde vi att vi anlänt till paradiset. Fantastikt boende vid sandstranden, klart 25 gradigt vatten, fantastisk mat och bara så avkopplande. Vi träffade också Luke och Bettina som var ansvariga för driften av Pumulani (som betyder vila på lokalt språk) och de var helt fantastiska. Speciellt Luke som var uppvuxen på en lodge i South Luangwa national park i Zambia och kunde det mesta om djur och natur och talade nyaja flytande gjorde intryck hos stora och små (Alva ville inte åka därifrån). Här kommer några bilder....

På väg till Malawi......

Peter å barnen försöker hitta rätt väg från Llilongwe till Pumulani....ska vi åka över bergen...ja den vägen tar vi.

Så här fint var det i vårt hus.... ett helt otroligt hus vid stranden och med silkesapor i träden utanför.

Lunch på stranden .... mmmmm

hampus gillar att snorkla och lärde sig simma. Heja Hampus!

Vi tog en kvällstur med en traditionell Dhow...

Härligt....

och alva gör bomben....

Solnedgången var fantastisk!

Baobab träd fanns det många av och detta hade fallit ned....de är ju enorma.

Till slut var det dags för familjen att åka hem till Lusaka. Luke å Bettina tar avsked...

Kräftskiva

Vardag i LusakaPosted by Veronica Sat, August 28, 2010 10:04:13

Förra året snyltade vi ju på alla andra som bjöd på traditionellt kräftparty, så i år var det vår tur att arrangera festen. Det är spännande att ordna ett kräftparty i Zambia. Frågor som man måste ställa sig är; finns en Västerbotten långt ner i någons frys, är julsnapsen fortfarande brukbar eller ska vi gå på vodkan direkt och till slut kommer kräftorna att levereras "now-now" or "any time from now". Kräftmannen, Viktor, kontaktades en vecka innan och 18 kg kräftor beställdes från Karibasjön. Eftersom denna fest arrangerades i samarbete med Sverkén-familjen och vi emellanåt hade lite svårt med delegering av arbetsuppgifter (på svenskt manér bestämde alla) så höll vi få levererat 33 kg kräftor. Tack-och-lov avstyrde Karin detta. På fredagmorgonen levererade Viktor 18 kg hem till oss. Peter å Kenneth hade redan tappat upp ljummet vatten i badkaret för den sista tvagningen innan varmare breddgrader väntade i kastrullerna. Sverkénarna anlände och koket kunde börja. Kocken Teodor med souchefen Peter hade ingående diskussioner och förberedelser. Medan kockarna diskuterade smuttade de båda fruarna på sydafrikanskt vin och undrade om det skulle bli något kräftkok eller om vi skulle äta imaginära kräftor. Barnen underhöll kräftorna med gos och sång under tiden. De ingående diskussionerna skulle visa sig ge ett utsökt resultat. Kräftorna var för övrigt gigantiska och såg närmare ut som humrar. Jag vill inte veta vad dessa kräftor har fått i sig i Karibasjön... Nedan några bilder!

Sista smörjelsen....

Alva, djurvännen, gosar lite med kräftorna.

Jag vet inte om bilden riktigt visar hur stora kräftorna var, men detta är min hand.

Förstekocken Teodor kokar kräftor efter näst intill hemligt recept.

Delikatesserna tillreds.

På lördagen var festen .... och jag tror att alla var nödja...de åts kräftor...och sjöngs...och...dracks.... detta är inte sista gången vi har en kräftskiva.

Next »